+380995519666 assistant@alexpharm.ua

Папіломи – це неракові утворення, що ростуть назовні, які можуть викликати проблеми в деяких місцях. Вони не поширюються і не агресивні. Однак обов’язково отримайте клінічний висновок щодо будь-якої шишки або ураження шкіри. Якщо шишка виявилася більш важким типом шишки, важливо втрутитися якомога раніше.

Іншою причиною звернення до лікаря є те, що папіломи можуть викликати ускладнення або дискомфорт, а іноді вимагають додаткового лікування, навіть якщо ці проблеми, швидше за все, не є ні раковими, ні небезпечними для життя.

Хоча папіломи самі по собі не є раковими, вони пов’язані з більш високим ризиком раку. Наприклад, жінки, які отримували лікування від множинної папіломи молочної залози, можуть бути під наглядом на той випадок, якщо також виникне рак.

Папіломи є доброякісними новоутвореннями. Це означає, що вони не ростуть агресивно і не поширюються по тілу. Нарости утворюються лише в певних типах тканин, хоча ці тканини зустрічаються по всьому тілу

Папіломи часто називають бородавками, коли вони досягають шкіри. Вони також можуть утворюватися на поверхні вологих тканин, що вистилають внутрішню частину тіла, наприклад, в кишечнику або дихальних шляхах. Поверхні, на яких виникають папіломи, називаються епітеліями. Епітелій шкіри, наприклад, є верхнім шаром плоских клітин.

Папілома утворює соскоподібний наріст. Бородавки на шкірі мають знайомий вигляд, хоча вони зустрічаються різних форм і розмірів. Ущільнення та пошкодження, природно, викликають занепокоєння. Якщо так, лікар може підтвердити це як доброякісне новоутворення. Діагноз доброякісної папіломи означає, що шишка не є приводом для занепокоєння.

Однак людина все одно може захотіти лікувати папілому, оскільки вони можуть викликати біль, роздратування та занепокоєння щодо зовнішнього вигляду.

Вірус папіломи людини (ВПЛ) викликає більшість папілом. Однак для деяких папілом ВПЛ не є основною причиною. Одним із прикладів є перевернута папілома сечовивідних шляхів, дослідження якої пов’язують з курінням та іншими потенційними причинами.

Для папілом шкіри, причиною яких, як відомо, є ВПЛ, пошкодження шкіри може сприяти розвитку папіломи. Розчісування або вищипування бородавки також може призвести до подальшого зараження. Однак сам ріст не може поширитися на інше місце. Хоча існують зв’язки між ВПЛ і раком, особливо раком шийки матки, дослідники вважають, що для перетворення ВПЛ у злоякісний стан потрібно від 10 до 30 років. Менш ніж 50 відсотків довіреного джерела передракових уражень шийки матки від ВПЛ здійснюють перехід.

Багато папілом не викликають жодних симптомів, крім роздратування. Вони можуть викликати занепокоєння та впливати на самооцінку у деяких людей через свій зовнішній вигляд. Лише деякі папіломи викликають медичні симптоми. Папіломні протоки жіночих грудей можуть викликати водянисті або кров’янисті виділення з соска. Одна папілома, що протікає в грудях, швидше за все, не стане раковою, і лікування може видалити ці папіломи. Папілома, що утворюється всередині носа або пазух, може викликати більше проблем у результаті свого розташування. Шишка не є злоякісною, але може тиснути на сусідні структури, включаючи око. Знову ж таки, видалення шишки можливо і може допомогти полегшити будь-які симптоми. Коли в гортані розростається папілома або група папілом, це може перешкоджати процесу дихання. Це викликає рідкісний стан, відомий як рецидивуючий респіраторний папіломатоз, який зустрічається переважно у дітей. Симптоми включають захриплість голосу, тихий або слабкий плач та обструкцію дихальних шляхів у важких випадках. Це також може повернутися після лікування або трансформуватися в злоякісну пухлину. Через це може виникнути необхідність багаторазового лікування рецидивуючого респіраторного папіломатозу.

Лікування

Потрібне лікування папіломної шишки або ураження залежить від її локалізації та від того, чи викликає вона там проблеми. Папілома часто нешкідлива і не потребує лікування. Лікар, швидше за все, навіть не виявить внутрішні папіломи, якщо не зіткнеться з бородавкою під час дослідження іншої проблеми. Коли папілома потребує лікування, то це знищення або видалення.

Лікарі можуть лікувати бородавки на шкірі наступними методами:

  • припікання, яке включає випалювання тканини, а потім її зішкріб за допомогою кюретажу
  • висічення, при якому лікар хірургічним шляхом видаляє папілому
  • лазерна хірургія, процедура, яка руйнує бородавку за допомогою високоенергетичного світла від лазера
  • кріотерапія, або заморожування тканини
  • нанесення рідкого азоту на бородавки або введення їх у папілому

Для лікування папілом використовують спеціальні препарати, що містять так звані кератолітичні речовини. При нанесенні на шкіру вони сприяють відлущування ороговілих шарів епідермісу та мають пом’якшувальну дію.

Універсальний комбінований кератолітичний препарат КОЛОМАК має оптимально збалансований склад, завдяки якому дія одного компонента доповнюється іншим. Саліцилова кислота – класичний засіб дерматовенерології – має кератолітичну дію, яка полягає в розчиненні міжклітинних речовин, які «цементують» епітеліальні лусочки. Також ця речовина має слабку протимікробну дію. Молочна кислота при місцевому застосуванні доповнює і посилює кератолітичний ефект саліцилової кислоти, ефективно усуваючи папіломи.