+380995519666 assistant@alexpharm.ua

Постановою КМУ від 28.07.2021 р. № 797 вносяться зміни в додаток до Порядку формування та використання сертифіката, що підтверджує вакцинацію від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, негативний результат тестування або одужання особи від зазначеної хвороби (далі — Порядок), затвердженого постановою КМУ від 29.06.2021 р. № 677.

Так, змінами уточнюється, що під час формування сертифікатів відбуватиметься не транслітерація, а зіставлення літер україн­ського алфавіту з латиницею. Для цього додаток Порядку доповнено таблицею 2 «Співставлення кириличних та латинських літер, що використовуються під час формування COVID-сертифікатів».

Зазначається, що у випадках, якщо зазначені алгоритми не сприяли передачі даних, необхідних для формування COVID-сертифіката, то застосовується пошук серії в таблиці зіставлення серій вакцин від COVID-19, яка оновлюватиметься адміністратором центральної бази даних.

Також якщо в центральній базі даних стосовно однієї особи наявні кілька записів про вакцинацію від COVID-19, в яких некоректно зазначено нумерацію доз вакцинації від COVID-19, то для визначення завершеності курсу вакцинації використовуватиметься таблиця 3 «Мінімальні та максимальні строки між етапами вакцинації, які становитимуть повний цикл, для застосування в алгоритмі перевірки відповідності наявних у центральній базі даних записів про вакцинацію (щеплення, імунізацію), що підтверджують факт проведення повного циклу вакцинації від COVID-19».
Стосовно цих строків у таблиці 3 передбачено, що максимальний строк між першою та другою дозою для вакцин, які застосовуються в Україні становить 180 днів, окрім вакцини CHADOX1 NCOV-19 CORONA VIRUS (РЕКОМБІНАНТНА), КОВІШЕЛД, оскільки для завершення циклу імунізації потрібна всього одна доза вакцини.

Стосовно того, з якої дати набуває чинності COVID-сертифікат, то для всіх вакцин це відбувається від дати введення другої дози, окрім вакцини CHADOX1 NCOV-19 CORONA VIRUS, сертифікат від якої набуває чинності через 14 днів після вакцинації.

Джерело «Apteka.ua», «Щотижневика АПТЕКА»